10 Mayıs 2011 Salı

Tanganika Çiklitleri (Cichlidae) - Marlieri (Julidochromis marlieri)

 Görünüş: İnce uzun, kovuklarda saklanmaya elverişli yapıda balıklardır. Cinsiyet ayrımı: Erkekler genelde dişilerden biraz daha büyüktürler. Yumurtlama zamanları ortaya çıkan ve ovipozitor denilen üreme tüpü dişilerde daha kalındır.

Beslenme:

Doğada etçildir (micropredator), daha çok küçük kabuklular ve kurtçuklarla beslenir. Akvaryumda ise kuru yemlere de alıştırılabilirler.

Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:

Akvaryumda taşlarla saklanacak kovuklar ve optik bölge sınırları oluşturmak gerekir. Her çifte yetecek kadar taban alanı olması şartıyla bir akvaryumda birden çok çift bulundurulabilir. Biribirlerine gençken alışmış yetişkin balıklardan oluşan bir gurubun arasına kesinlikle sonradan yeni bir yetişkin balık konulmamalıdır; bölge kavgaları sonucu öldürülebilir. Akvaryum yeterince genişse, dekorasyonu tamamen değiştirip yeni balığı eklemek bir çözüm olabilir. Böylece bölge ve hiyerarşi dengelerinin yeni baştan oluşması sağlanabilir.

Üreme: Kolayca eşleşen bir türdür. Akvaryumda başka çiftlerin ve başka türlerden birkaç hedef balığın bulunması eşler arası bağlılığı güçlendirir. Yumurtalar taşlar arasındaki gizli kovuklara bırakılır. Yumurtlama sayıları ve periyodları çok değişebilir. Yavrularla doğrudan pek fazla ilgilenmezken yuva çevresini yabancı balıklara karşı korurlar. Kardeşler arası ilişkiler çok ilginçtir. Bir iki haftalık aralıklarla arka arkaya yumurtlayarak aynı yuva çevresinde birden çok nesil yavru yetişebilirler. Değişik nesillerden kardeşler biribirlerine karşı hoşgörülüdürler, hatta daha yaşlı kardeşler küçük kardeşlerin korunmasına katkıda bulunurlar.

----------------

Latince Adı: Julidochromis marlieri
Habitatı ve Anavatanı: Tanganika Gölü'nün Kayalık Bölgeleri
Beslenme Biçimi: Doğada küçük omurasızlarla beslenirler.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Taban
Üreme: 50–100 Yumurtayı Kovuklara Bırakır
Sıcaklık: 24 ° - 28 ° C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 100 litre.
Su Sertliği: Çok Sert
pH: 8,6–9,1
Zorluk Seviyesi: 2

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder