16 Mayıs 2011 Pazartesi

Çöpçü Balıkları (Callichthyidae) - Üç Çizgili Koridoras (Corydoras trilineatus)

Üç çizgili koridoras bilinen en güzel Corydoras türlerinden biridir. Corydoras sterbei kadar renkli olmasa da, desenleri ve biçimiyle güzelliği C. sterbei'dan aşağı kalmaz. Ayrıca bakımı ve üretimi C. Sterbei'dan daha kolay, daha dayanıklı bir türdür.


Bizde iyi tanınan komando çöpçünün (C. paleatus) tersine, C. trilineatus Amazon havzasından gelen tropik bir balıktır, bu nedenle de sürekli 22-27°C arası tropik sıcaklıklarda yaşatılması gerekir. Komando çöpçü ise 14°C'ye kadar direnç gösterebilen, hatta direnç göstermenin ötesinde, düşük sıcaklıklı dinlenme dönemleri gerektiren, rahatlıkla ısıtılmayan oda akvaryumlarında beslenebilecek subtropik bir türdür.
Çoğu Corydoras türü gibi C. trilineatus da sosyal bir balıktır; akvaryumda en az 6-8 balıktan oluşan bir grup oluşturulmalıdır. C. trilineatus, saklanma yerleri oluşturmak şartıyla, Güney Amerika kökenli, yumuşak su seven tropik çiklitlerin akvaryumları için önerilebilecek bir türdür.
C. trilineatus'un üreme davranışları diğer koridoraslara benzer; %40-50 gibi büyük orandaki su değişimleri, sıcaklığı, sertliği ve pH'ı düşürerek yağmur etkisi yapar ve üremeyi tetikler.
C. trilineatus dişisi 2mm çapında, oldukça iri yumurtalarını birer ikişer hep farklı yerlere bırakır. Bir yere yumurta bırakan dişi, önce biraz dinlenir ve tekrar yumurtlamak için değişik bir yer arar. Yumurtaları küçük olan Corydoras türlerinin aksine, C. trilineatus'un bu şekilde dağınık yumurta bırakması, tahminen hem yumurta avcılarına, hem de mantara karşı alınmış bir önlemdir.
Su kalitesi ve hastalıklara karşı hassaslıkları nedeniyle C. trilineatus yavrularını yetiştirmek çok kolay değildir; akvaryum temizliğine ve düzenli su değişimlerine çok dikkat etmek gerekir. İlk iki hafta içinde yavrular, akvaryumda bulduklarına ek olarak, artemia larvası ve mikrokurtla beslenebilir. Sonradan iyice yıkanıp kıyılmış tubifex kurtuna geçilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder