7 Mayıs 2011 Cumartesi

Çiklitler (Cichlidae) - Zebra Çiklit (Cichlasoma nigrofasciatum)

Yeterince geniş akvaryumlarda bakılmak şartıyla, yeni başlayanlar için de önerilebilecek dayanıklı balıklardır. Özellikle üreme zamanlarında aşırı derecede saldırganlaşabildikleri için ancak kendileri gibi dayanıklı, Ateş Ağız veya Jack Dempsy gibi diğer orta boy Amerika çiklitleriyle bir arada tutulabilirler. Yumurtlamak için korunaklı bir kovuktaki dikey zeminleri tercih etmelerine rağmen taşlık veya kumluk her türlü ortamda üreyebilirler. Kendilerine uygun yuvalar oluşturmak için kumları ağızlarıyla kazar, taşları yerlerinden oynatırlar. Gençken biribirlerine alıştırlmaları şartıyla geniş bir akvaryumda birden çok çift barındırılabilir. Yumurtalarını ve yavrularını çok iyi korurlar.

Latince Adı: Cichlasoma nigrofasciatus
Habitatı ve Anavatanı: Orta Amerika
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Çok agresif.
Kendi Türlerine Davranışı: Çok agresif.
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler yaşlandıkça kafa yaparlar, dişilerin ise karnında pembeleşme ve parlaklık görülür. Üreme zamanı dişilerin turuncu renkleri iyice belirginleşir. Resimlerde üstteki balık erkek, alttaki dişidir.
Üreme: Kolaydır, düz yumurta dökerler, anne ve baba yumurtalara beraber bakarlar. Tek eşlidir. Uygun dişi, erkek sağlandığı zaman üreme olacaktır. Dişi; bir kovuğun, testinin içine yumurtalarını döker. Eğer akaryumda başka türler yoksa yavrularını büyütürler. Başka türler varsa yavrular kendilerini kurtaracak boya ulaşamazlar. Yavru kaybı olmaması için erkek ayrılabilir.
Sıcaklık: 23-27 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 150lt
Su Sertliği: Orta
pH: 7
Zorluk Seviyesi: 1 

Genel Yorum: Çok dayanıklı ve kavgacı balıklardır. Kötü su şartlarını yüksek oranda tolere edebildikleri ve kolay üredikleri için yerni başlayan hobiciler için uygun olsalar da kavgacı yapıları hobicileri bu balıklardan soğutabilir. Albino varyasyonu da bulunur. Türün saflığını korumak için albino türler albinolarla çiftleştirilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder