15 Mayıs 2011 Pazar

Çiklitler (Cichlidae) - Körkafa Çiklit (Laetacara curviceps)



L. curviceps, metalik mavi-yeşil renkleriyle hem çok güzel, hem de bakımı kolay küçük ve sevimli bir çiklittir. Üreme zamanlarındaki, yavrularını korumak amacıyla gösterdiği, çoğu zararsız küçük saldırganlıkları sayılmazsa ayrıca çok barışçıdır da. Bitkiler, kökler ve taşlarla dekore edilmiş geniş (en az 150 litre) karma akvaryumlarda birkaç çift L. curviceps kendilerini evde hisseder ve hiç nazlanmadan eş seçip yumurtlamaya girişirler.


Doğal yaşama alanı, ana Amazon'un güneyinde kalan yavaş akıntılı nehir kollarıdır. L. curviceps, doğal habitatını Acarichtys, Apistogramma ve Crenichla gibi diğer çiklit türleriyle paylaşır. L. curviceps'in yaşadığı birkaç bölgede yapılan ölçümlerde su sıcaklığı 27-35°C, pH 4.8, iletkenlik yaklaşık 10 µ çıkmıştır; yani son derece yumuşak ve asitli sular...
Doğadaki bu zor su şartlarına rağmen neyseki L. curviceps akvaryumlarda bu derece seçici değildir; orta sertlikte ve pH değeri nötrün biraz üzerinde (< 7.8) olan suda da rahatlıkla yaşatılabilir. Fakat Amazon kökenli birçok çiklit türü gibi L. curviceps de yumuşak ve hafif asitli su şartlarında daha sağlıklı ve üretkendir.
Başta (ve sonda) da belirttiğimiz gibi, L. curviceps barışçı karma akvaryumların ideal çiklitidir. Yeterince yer olması şartıyla küçük tetralar, canlı doğuranlar, zırhlı çöpçüler (Corydoras) ve Apistogramma türleriyle berarber sorunsuzca beslenebilir. Kuru yemlere de kolayca alışabildiği için beslenme de bir sorun yaratmaz. Üreme dönemlerindeki küçük kazma etkinlikleri dışında bitkilere önemli bir zararı dokunmaz. Yine de bitkiler Echinodorus, Cryptocoryne ve Vallisneria gibi kalın yapraklı dayanıklı türlerden seçilmelidir.
Büyük bir gruptan eş seçme şansları olursa nadiren eş değiştirir, genelde ömür boyu aynı eşle beraber kalırlar. Sayısı 300'ü bulabilen yumurtalar çoğunlukla düz yüzeyli taşlara, bazen de kök veya yaprak yüzeylerine yapıştırılır. Suyun sıcaklığına bağlı olarak yumurtalar 2-3 gün sonra anne-babanın çiğneme desteğiyle açılır. Yumurtadan çıkan larvaların yüzmeye başlamaları için daha bir 10 günün geçmesi gerekir. Yüzemedikleri bu dönemde larvalar, anne-babanın kumda açtıkları küçük çukurlarda istiflenirler.
Serbest yüzmeye baslayıp da anne-babayla beraber akvaryumda sürü halinde gezmeye çıkan yavrular artemia larvalarıyla beslenebilir. Anne-babanın yoğun bakımı, olanak verilirse iki aydan uzun sürebilir. Bol saklanma yeri olan bitkili karma akvaryumlarda birkaç yavru hiçbir bakım olmadan büyüyüp hayatta kalmayı başarabilir. Karma akvaryumdaki diğer balıklara yem olmadan hayatta kalan bu yavrular, zor sınavlardan geçmiş çok değerli (gerçek amatör üretim) balıklardır.
Akvaryumda oluşturulacak 2-3°C'lik gece-gündüz sıcaklık farkının, ilginç bir şekilde L. curviceps'in zindeliğini ve üretkenliğini arttırdığı gözlenmiştir. Düşünülecek olursa, L. curviceps gibi sığ sularda yaşayan birçok balık türü birkaç derecelik gece-gündüz sıcaklık farklarına uyum sağlamıştır.
Güzelliği, barışçıllığı ve bakımının kolaylığıyla L. curviceps, tecrübeliler kadar yeni başlayanlara da önerilebilecek bir çiklit türüdür. Ancak unutulmamalı: Akvaryumda her çifte yetecek alan ve saklanma yeri bulunmalı.

Latince Adı: Laetacara curviceps (Cüce Bayrak Cichlid)
Habitatı ve Anavatanı: Amazon Nehri
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha iri, daha renklilerdir. Cinsiyet ayrımı zordur.
Üreme: Üreme hazırlıkları başlayınca başka akvaryuma alınmalıdırlar. Taşın üzerine 300 adete yakın yumurta dökerler, yavrularını korurular. Dişi, erkek ayrımı zor olduğundan, üreme için bir grup alınıp eş tutan çiftler, grup içinden seçilmelidir. 2-4 gün arasında yavrular çıkarlar. Yavrulara artemia verilebilir.
Sıcaklık: 24 - 26 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 9, dişiler 7 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 70lt
Su Sertliği: Yumuşak - Orta
pH: 6.5 - 7.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Üreme dönemi hariç barışçıl balıklardır. Küçük sürü balıklarıyla da bir arada bakılabilir. Akvaryumu bitkilerle ve saklanma yerleriyle dekore edilmeli, ince taneli kum kullanılmalıdır. Bitkili akvaryumlar için idealdir. Geniş akvaryumlarda barışçıl Amazon türleri ve canlı doğuranlarla beraber bakılabilir. Akvaryum ortamına bitkiler yanında mango kökleri ve kayalarda kullanılabilir. Yüzme alanları da bırakılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder