15 Mayıs 2011 Pazar

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Ramirezi (Microgeophagus ramirezi)

 Görünüş: Güzelliği, canlılığı ve ilginç davranış biçimleriyle en çok sevilen çiklit türlerinden biridir. Vücutlarının ön yarısında metalik sarı, arka yarısında ise şeffaf morun tonları hakimdir. Metalik parlayan mavi-yeşil noktacıklar bütün vücuda ve yüzgeçlere serpiştirilmiştir. Sırt yüzgecinin ilk ışınları özellikle dişilerde koyu siyah renklidir. Erkeklerde bu ışınlar uzamıştır.


Cinsiyet ayrımı:
Erkekler daha iri ve parlak renklidirler. Dişilerin karınlarında, özellikle yumurtlama dönemlerinde pembelik görülür. 


Beslenme:
Kaliteli kuru yemlere alıştırılabilirler. Ancak sadece kuru yem yetersiz kalır. Tam bir gelişimle birlikte parlak renkler için tatlı su karidesi (artemia), bulunabilirse dondurulmuş sivrisinek larvası, ince kıyılmış sığır kalbi gibi yemlerle de desteklemek gerekir. Akvaryumlarında birkaç yetişkin dişi lepistesin bulunması beslenmelerine katkıda bulunacaktır.  


Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Ramirezi, bakımı özen gerektiren nazlı bir türdür. Belki de bu yüzden Türkiye'de yaygınlaşamamıştır. Akvaryumlarında rahatsız edici, saldırgan veya aşırı hareketli balıklar bulunmamalıdır. Huzursuz ramirezi çok çabuk hastalanır. Rasbora, neon tetra, yumuşak ve asitik su şartlarına alıştırılabilirse lepistes gibi küçük sakin balıklar ramireziler için uygun arkadaş türlerdir.
Ramirezi akvaryumu geniş olmalıdır. Bitkiler ve düz yüzeyli taşlarla oluşturulacak saklanma yerlerinin yanında yüzecek açık alanlar da bırakılmalıdır. Ramireziler kumları kazmaz ve bitkilere zarar vermezler.
Tabanda ince kum (1-2 mm tane kalınlığı) kullanılmalıdır. Su yumuşak ve asitik olmalı, daha önemlisi etkin bir biyolojik filtrasyonla nitrit ve nitrat düzeyleri sürekli olabildiğince düşük tutulmalıdır. Ramireziler kimyasal maddelere karşı son derece duyarlıdırlar. Düzenli su değişimlerinde şehir suyundaki klora ve ağır metallere karşı iyi bir su hazırlayıcı kullanmak yararlı olur. Sert veya kirli sular, bir ozmoz aleti kullanılarak ramireziler için daha elverişli hale getirilebilirler.
Örnek olarak 100x40x40 ölçülerinde bir akvaryumda üç-dört çift ramireziyle birlikte uygun arkadaş türler beslenebilir. Akvaryumda küçük sürü balıklarının bulunması, Ramirezilerin ürkekliklerini üzerlerinden atmalarına yardımcı olur. Ayrıca akvaryumda saldırganlıklarını yöneltebilecekleri birkaç zararsız balığın bulunması, ramirezi çiftlerinin biribirlerine daha bağlı kalmalarını, bunun sonucu olarak da yavrularına daha iyi bakmalarını sağlar.
Ramirezi alırsanız balığın nereden geldiğini mutlaka soruşturun. Almanya veya Çekoslovakya'dan getirilen örnekler genelde dayanıklıyken özellikle Uzak Doğu'dan getirilen örneklerin çoğu kolay hastalanır. Hormonlarla suni olarak renklendirilmiş balıkları almaktan kaçının. Uzak Doğu'da Sarı Ramirezi gibi bazı alttürler de üretilmiştir fakat en çekici olanı orjinali, yukarıda resimlerinde gördüğünüz Mavi Ramirezi'dir. Yerli amatör üreticilerin elinde doğal yöntemle üretilmiş (yumurtalar ebeveynden ayrılmadan) genç Ramireziler bulabilirseniz kaçırmayın; bunların değişik akvaryum şartlarına uyum sağlama yetenekleri yüksektir. Akvaryum şartlarından memnun Ramireziler küçük bir gurup içinde çok çabuk eşleşip yumurtlamaya girişirler. Hayatından memnun sağlıklı bir Ramirezi az bulunur güzellikte bir balıktır. 


Üreme: Ramireziler monogamik, yani tek eşlidirler. Eşleşmelerini sağlamak için en uygun yöntem, en az 6 bireylik bir guruptan kendi eşlerini kendilerinin seçmesini beklemektir. Eşleşmiş çiftler hemen göze çarparlar. Çoğunlukla bir aradadırlar, akvaryum tabanında bir bölgeye ortaklaşa sahip çıkarak yanlarına yaklaşanları kovdukları görülür. Yumurtlamak için düz yüzeyli bir taşın veya bir yaprağın yüzeyini temizlemeye başlarlar. Yumurtalarını bazen kumda açtıkları küçük bir çukura da bırakabilirler. Ramirezilerin apistogrammalardan bir farkı gizli kovuklarda değil, açıklık alanlarda yumurtlamalarıdır.
Ramireziler kolaylıkla yumurtlarlar. Fakat yumurtalarının bozulmadan açılması için gerekli su şartlarını sağlamak sorun olabilir. Bir seferinde 250-300 kadar yumurta bırakırlar. Bir üreme akvaryumunda tek bir çift yerine iki çiftle çoğu zaman daha iyi sonuç alınır. Yabancı balılar, ramirezi çiftlerinin koruma içgüdülerini ayakta tutarak yavrularına daha iyi bakmalarını sağlarlar. Burada her çift, diğer çift için yabancı balıklar görevini görür.
Anne babanın sırayla başında bekleyip yüzgeçleriyle su akımı sağlayarak havalandırdıkları yumurtalardan yaklaşık 40 saat sonra henüz yüzemeyen yavrular çıkar. Anne baba, günde iki üç kez ağızlarına alarak yavrularının yerini değiştirirler. Yumurtlamadan 5 gün kadar sonra yüzmeye başlayan yavrular, yumurtadan yeni çıkmış artemia larvalarını bile yiyemeyecek kadar küçüktürler. Yavru balıklar için özel olarak kültürü yapılan tek hücreli canlılarla beslenmelerini desteklemek gerekir. Olgunlaşmış bir sünger filtre de üzerinde yerleşmiş hayvancıklarla yavruların beslenmesine katkıda bulunur. Bir süre sonra artemia larvalarıyla da beslenebilen yavrular, sık yemleme ve düzenli su değişimleriyle (ilk haftalar olabiliyorsa her gün %20) çabuk gelişirler.


Latince Adı: Mikrogeophagus ramirezi

Habitatı ve Anavatanı: Kolombiya, Venezuella
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
Cinsiyet Ayrımı: Dişiler; erkeklerden biraz daha küçük olurlar ve üreme dönemlerinde karınları kırmızı, pembe arası bir renk alır.
Üreme: Yaprak veya düz bir kayanın üstüne yumurta dökerler. Yumurtalarını korurular. Erkek dişi beraber yumurtalara bakarlar. Yaklaşık olarak 200 yumurta bırakırlar. Yavrularını Malawi ve Tanganyika cichlidleri gibi ağızlarında korudukları görülmüştür.
Sıcaklık: 26-28 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 7 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre
Su Sertliği: Yumuşak
pH: 6.0-7.0
Zorluk Seviyesi: 4 

Genel Yorum: Bu balığı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için en önemli nokta sağlıklı bir balık almaktır. Genelde alınan balıklar sağlıksız olduğundan sorun yaşanmaktadır. Üremeleri kolaydır ama yumurtaların çıkması için suyun yumuşak, iletkenliğinin düşük olması gerekir. Alındığında ilk bir kaç gün artemia, su piresi gibi canlı yemlerle kondisyon kazandırılmalıdır. Geniş bitkili akvaryumlarda, diğer barışçıl Amazon türleri ve canlı doğuranlarla birlikte bakılabilir. Bitkilerin yanız sıra saklanma yerlerine de ihtiyacı vardır. Çeşitli varyasyonları vardır. Doğada olamayan varyasyonları da bulunabilir. Akvaryuma başlangıç balığı değildir. Akvaryum suyunu balığın istediği gibi tutmak tecrübe gerektirir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder