15 Mayıs 2011 Pazar

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Biteniata Cüce Çiklit (Apistogramma bitaeniata)


Habitat: En güzel Apistogramma türlerinden biri olan A. bitaeniata, Brezilya, Kolombiya ve Peru sınırları içinde kalan yukarı ve orta Amazon bölgelerindeki bazı küçük nehir kollarında ve göllerde yaşar. Genellikle tabanı kalın bir kuru yaprak tabakasıyla kaplı, bol saklanma yeri içeren sığ sularda koloniler kurarlar. Aynı habitatı Acoronia, Laetocara, Aquidens gibi çoğu kendilerinden daha büyük olan diğer çiklitlerle paylaşırlar. Büyük ve predatör balıkların baskısı nedeniyle bol saklanma yeri sunan sığ suları tercih ederler. Yaşadıkları sular, tipik kahverengi Amazon suyunun özelliklerini taşır; asitli ve yumuşak.



A. bitaeniata'nın yaşadığı Peru'daki küçük bir nehir kolunda yapılmış ölçüm sonuçları: Sıcaklık 23°C, pH 5.8, GH ve KH << 1.
Cinsiyet ayrımı:
Erkekler renkli ve daha büyüktür. Yumurtladıktan sonra dişiler Apistogrammalarda tipik olan parlak sarı bir renk alırlar.
Beslenme:
Kuru yemlere alıştırılmaları biraz zor olabilir. Su piresi, sirke sineği larvası, iyi temizlenmiş tubifex verilebilir. Bulunabilirse donmuş yemler de kullanılabilir.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
A. bitaeniata, bakımı çok zor olmayan Apistogramma türlerinden biridir, yanlız oldukça geniş akvaryumlar gerektirirler. Tabanda ince ve açık renkli kum kullanılmalı, bitkiler, kuru çınar yaprakları, kökler ve taşlarla bol saklanma yeri ve optik bölge sınırları oluşturulmalıdır. A. bitaeniata, ideal olarak, 10-20 balıktan oluşan gruplar halinde bakılır. Çok az sayıda veya izole çiftler halinde tutulurlarsa bazıları bütün akvaryumu sahiplenmeye kalkıp aşırı saldırgan davranabilir. Yumuşak ve asitli suya uyum sağlayan Neon gibi barışçı tetralar, Corydoras, Ancistrus ve hatta yavru balık predatörleri olan cüce Crenicichla türleri, A. bitaeniata akvaryumu için uygun türlerdir. Yeterince geniş olması ve bol saklanma yeri içermesi şartıyla, akvaryumda tehdit unsuru olan balıkların bulunması, A. bitaeniata'nın geniş davranış repertuarını sergilemesini sağlar ve çok ilginç olan koruyucu davranışları gözlememize olanak verir. Sağlıklı çiftler, akvaryumdaki diğer balıkların varlığına rağmen, nesillerinin devamını sağlayamaya yetecek kadar yavruyu koruyup büyütebilirler.
Üreme:
İzole çift olarak tutulduklarında A. bitaeniata erkeği dişiye çok saldırgan davranıp ölümüne neden olabilir. Büyük bir akvaryumda grup halinde beslendiklerinde ise, eğer akvaryumda ciddi bir predatör tehditi yoksa, erkekler poligamiye (çok eşlilik) meyillenir, içinde birkaç tane dişinin yaşadığı büyük bölgeleri sahiplenirler. Erkeğin bölgesindeki her dişinin, diğer dişilere karşı savunduğu kendi küçük alt-bölgesi vardır. Erkek, bölgesi içindeki bütün dişilerle aynı anda üreme etkinliklerini yürütebilir.

Akvaryumda cüce Crenicichla türü gibi ciddi bir larva predatörünün bulunduğunda ise görünüm tamamen değişir. Erkekler poligamiden monogamiye (tek eşlilik) geçip yavrularını düşmanlara karşı dişiyle birlikte korurlar. Görev paylaşımı nettir: Erkek, merkezi yuva olan yaklaşık 20 cm çapındaki bir daireyi diğer balıklara karşı korurken, dişi doğrudan yumurtalar ve larvalarla ilgilenir. Güçlerini aşan bir saldırı olursa, çift, ağızlarına alabildikleri kadar çok yavruyla olay mahallini terk eder ve kurtardıkları yavruları başka bir yerde yetiştirmeye çalışır.
Akvaryumda uygun dozda düşman faktörünün bulunması, hem A. bitaeniata'nın daha geniş bir davranış repertuarını sergilemesini, hem de koruyucu davranış biçimlerinin selektif olarak gelecek nesillere aktarılmasını sağlar. Çünkü böyle bir ortamda, yavrularını iyi korumayan çiftlerin nesillerini devam ettirme şansları yoktur.
Dişi, 40-60 kadar yumurtayı gizli köşelere, kovuklara veya yapraklara yapıştırır. İki üç gün içinde yumurtadan çıkan larvalar, ortalama bir hafta sonra serbest yüzmeye başlarlar ve bu dönemde artemia larvasıyla beslenebilirler. Herhangi bir nedenle tekrar (erken) yumurtlamazsa dişi yavrularına bir ay kadar bakar; onları korur ve beslenebilmeleri için tavuğun civcivlerini güttüğü gibi güderek akvaryumun çeşitli yerlerini gezdirir. Akvaryumun güneş alması ve akvaryumda yosunla kaplı taş ve kütüklerin bulunması yavruların beslenmesi için avantajlıdır.

Latince Adı: Apistogramma bitaeniata (Şeritli Cüce Cichlid)
Habitatı ve Anavatanı: Amazon nehri.
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Barşçıl ama bölgeci.
Kendi Türlerine Davranışı: Orta derecede agresif.
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
Cinsiyet Ayrımı: Erkekler nisbeten daha büyük boyda olurlar. Yüzgeçleri daha uzun, ihtişamlıdır. Renkleri daha parlaktır. Dişiler üreme dönemi sarı-turuncu renk alırlar. Resimlerde üstteki balık erkek; alttaki dişidir.
Üreme: Üremesi için uygun su şartları çok önemlidir. Bir kovuğun içine düz yumurta dökerler, dişi yumurtaları korur. Üretilmesi kolaydır ama yumurtalar mantara duyarlıdır çok çabuk bozulabilir. Erkek pek çok dişiyle çiftleşebilir. Dişiler üreme esnasında çok güzel sarı bir renge bürünürler.
Sıcaklık: 24-26°C
En Fazla Büyüdüğü Boy: Erkekler 8 cm, dişiler 6 cm.
En Az Akvaryum Hacmi: 50lt
Su Sertliği: Yumuşak
pH: 6-7
Zorluk Seviyesi: 4
Genel Yorum: Farklı renk varyasyonları vardır. 1 erkek 4 dişi şeklinde 75 lt'lik akvaryumlarda bakılabilir. Akvaryumu bol bitkili, amonyak, nitrit, nitrat miktarı çok az ve peat ile zenginleştirilmiş olmalıdır. Ayrıca ince taneli koyu renkli kum tercih edilmelidir. Toptancılardan akvaryumculara gelen ithal balıklar genellikle zayıf düşmüş balıklar olur ve alındığında büyük oranda balık bir kaç gün içinde kaybedilir. Balıklar alındığında kuru yeme alışık olmadığından çok iyi bir şekilde canlı artemia veya su piresiyle beslenmeli kondüsyon kazandırılmalıdır. Geniş Amazon akvaryumlarında diğer Amazon türleri ve canlı doğuranlarla sorunsuz bakılabilirler. Küçük akvaryumlarda, bölgeci bir balık olduğundan, sorun yaşanabilir. Su şartlarına karşı duyarlıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder