15 Mayıs 2011 Pazar

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Ateş Ağızlı Çiklit (Thorichthys meeki)

Görünüş: Bu gösterişli balık adını üreme zamanları daha da belirginleşen ateş kırmızısı renginde boğazından ve karın bölgesinden alır. Gövdeye hakim olan renk mavi-gri-mor tonlarıdır. Yüzgeçler mavi damarlı ve kırmızı kenarlıdır. Solungaçlarını kabartarak biribirlerini uyaran balıların renklerinin adeta yanıp sönercesine bir anda canlandığı gözlenebilir.


Cinsiyet ayrımı:
Erkekler genellikle daha iri ve daha canlı renklidir. Karın ve sırt yüzgeci uzantıları erkeklerde daha uzundur.
Beslenme:
Özellikle çiklitler ve diskuslar için hazırlanmış türleri de dahil her türlü kaliteli kuru yem. En uygun canlı yem yetişkin tatlı su karidesidir (artemia). Kıyılmış taze karides ve midye etleri de verilebilir.
Gerekli akvaryum şartları ve bakımı:
Genelde dayanıklı balıklar oldukları vurgulanmasına rağmen sağlıklı gelişip türlerinin güzel örnekleri haline gelmeleri için akvaryum şartlarına ve beslenmelerine özen göstermek gerekir. Geniş akvaryumlarda daha iyi gelişirler. Uyumlu bir çift için 1 metrelik bir akvaryum yeterlidir ancak sayika veya Jack Dempsey gibi diğer Orta Amerika çiklitleriyle beraber yaşayacağı karma bir akvaryumun en az 1,5 metre boyunda olması önerilir. Birçok çiklit türüne kıyasla barışçı balıklardır. Erkekleri ara sıra kavga etmelerine rağmen biribirklerine genellikle zarar vermezler. En az 300 litreli büyük bir akvaryumda 3-4 çift ateş ağız barındırılabilir. Geniş bir akvaryumdaki sürekli hareketliliklerini, sonu gelmeyen bölge çekişmelerini ve üreme faaliyetlerini izlemek çok zevklidir.
Akvaryumlarında taşlar ve köklerle gizlenebilecek köşeler ve optik olarak balıkların tanımlayacağı bölgeler oluşturulmalıdır. Akıllıca dekore edilmiş bir akvaryumda birden fazla çift kendilerine bölge edinebilirler.
Yiyecek aramak için sık sık kumları ağızlarına alıp geri tükürürler. Üreme dönemleri de yuva yapmak için herhangi bir yumurtlama zemeninin çevresindeki kumları kazabilirler. Akvaryumlarına ancak echinodorus ve anubias türleri gibi sağlam köklü dayanıklı bitkiler dikilmelidir. Salvinia, lemna minor (su mercimeği) ve pistia gibi su üstünde yüzen bitkiler de hem balıkların kendilerini güvende hissetmelerine yardımcı oldukları için, hem de nitratı azaltma etkileri oldukları için yararlı olurlar.

Üreme:
Üremek üzere anlaşmış uyumlu bir çiftin akvaryumda beraber bir bölgeye sahip çıktıkları, yaklaşan balıkları kovdukları ve kumları kazıp taşları temizleyerek yumurtlama hazırlıklarına giriştikleri gözlenir. Sayıları 500'e kadar varabilen yumurtaları çift ortaklaşa korur ve havalandırır. Yumurtadan çıkmış henüz yüzemeyen yavruları kumda kazdıkları çukurlara taşırlar. Bir hafta içinde yavrular yüzmeye başlarlar. Bu devrede yumurtadan yeni çıkmış tatlı su karidesi (artemia) larvalarıyla ve özel toz yemlerle beslenebilirler. Ebeveynlerin yediklerini çiğneyip arasıra yavrularının içine  bulut halinde püskürtmeleri de küçüklerin beslenmelerine katkı olur. Akvaryumdaki olgunlaşmış bir sünger filtrenin yüzeyinde çoğalan rotiferler de yavruların canlı yem ihtiyalarının karşılanmasına yardımcı olur. Yumurtadan çıktıktan 20 gün sonra yavrular ayrı bir yetiştirme akvaryumlarına alınmalıdırlar. Yeniden yumurtlama hazırlıklarına girişen ateş ağız çifti yavrularına olan ilgisini kaybeder.
Doğadaki çiftler genellikle daha uzun bir süre yavrularına bakarlar. Çünkü sürekli yavrularıyla meşgul olan dişiler yem aramaya zaman ayıramazlar ve normale göre daha az beslenirler. Dolayısıyla tekrar yumurtlayacak kondisyona gelmeleri balıkların yemleri önlerinde hazır buldukları akvaryumlara göre daha uzun sürer.
Yavruların sağlıklı gelişebilmeleri için yetiştirme akvaryumunda önemli olan sık ve çok yönlü beslenme ile birlikte düzenli su değişimleridir. Suyu yeterince sık değiştirilmeyen akvaryumlarda biriken nitratın büyümeyi yavaşlatıcı ve bağışıklık sistemini zayıflatıcı bir etkisi vardır.
 

 
Latince Adı: Thorichthys meeki

Habitatı ve Anavatanı: Guatemela, Meksika
Beslenme Biçimi: Etçil
Davranış Biçimi: Barışçıl
Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl
Yüzme Seviyesi: Dip-Orta
Cinsiyet Ayrımı: Dişiler erkeklere nazaran daha küçük ve renksiz olurlar. Erkeklerin üzt ve alt yügeçleri daha büyüktür.
Üreme: Düz yumurta dökerler. Tek eşlidir. Eş tutan balıklar akvaryumun bir köşesinde yuva yaparlar. Dişi 500 kadar yumurta bırakır. Dişi,erkek beraber yumurtalara bakarlar. Çiftleşme sırasında isimlerinin hakkını verirler. Ağız çevreleri kıpkırmızı olur. Dişi erkek birbirlerine kur yaparken bu renkler daha da güzelleşir.
Sıcaklık: 24-25 °C
En Fazla Büyüdüğü Boy: 15 cm
En Az Akvaryum Hacmi: 150lt
Su Sertliği: Orta sertlikte
pH: 7.0
Zorluk Seviyesi: 2
Genel Yorum: Cichlide başlangıç için uygun bir türdür. Büyük boyutlu Orta Amerika Cichlidleri arasında en barışçıl cichliddir. Her canlı gibi üreme dönemi biraz agresifleşse de karma akvaryumlar için uygun bir balıktır. Gökkuşağı cichlidle beraber uygun boyutlu akvaryumlarda bakılabilir. Erkekler zaman zaman kavga etseler bile kavgalar o kadar şiddetli olmaz. Akvaryumda saklanma yerlerinin yanına, geniş yüzme alanları da bırakılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder