15 Mayıs 2011 Pazar

Çiklitler Ailesi (Cichlidae) - Altispinoza, Bolivian Ram (Microgeophagus altispinosa)


Altispinoza, cüce çiklitler arasında en popüler tür sayılabilecek mavi ramireziye (blue ram, Papilochromis ramirezi) olan benzerliği nedeniyle Bolivian ram adıyla da anılır. şekil ve renk olarak çok benzemesine rağmen, son araştırmalar altispinozayla ramirezinin sanıldığı kadar yakın akraba olmadıklarını göstermiştir. Ayrıca bu iki türün doğadaki yaşam alanları da tamamen farklıdır: Ramirezi sadece çok yumuşak ve asitli sulara uyum sağlamıştır; Altispinoza ise orta sertlik (5-10 dGH) ve nötral pH (pH 6.5-7.5) düzeylerindeki sularda yaşayabilmektedir.


Altispinoza henüz nedense çok tanınmayan, ancak güzelliği ve göreceli dayanıklılığıyla, Ramirezi'nin cüce çiklitler kategorisindeki liste başı konumunu rahatlıkla ele geçirebilecek bir balıktır. Ramirezi normal akvaryum şartlarında çok kısa ömürlü bir balıktır, genelde iki yılı zor bulur. Buna karşılık Altispinoza dört yıl ve hatta daha da uzun yaşayabilir. Dört yaşını doldurmuş Altispinoza çiftlerinin hala yumurtlayıp yavru yetiştirdikleri gözlenmiştir. Uygun beslenme ve ışık şartlarında Altispinoza'nın renkleri Ramirezi'ninkilerden hiç aşağı kalmaz. Yanlız Altispinoza'nın yetişkinliğe erişip renklenmesi daha uzun sürer. Tepeden gelen güneş ışığı birçok balığın olduğu gibi Altispinoza'nın da güzelliğini daha iyi ortaya çıkarır.


Ramirezi'yi üretmek için mutlaka çok yumuşak ve asitli (pH 6-6.5, 2-4 dGH) su şartları gerekir. Altispinoza ise 10 dGH ve pH 7,5 su değerlerinde bile yumurtlayıp başarıyla yavru yetiştirebilir. Ancak tabi suyun biyolojik açıdan temiz olması şartıyla... Organik ve inorganik atıklara karşı Altispinoza da hassastır.


10 cm'ye varabilen boyuyla aslında Altispinoza pek de cüce sayılmaz. Kendi eşlerini seçebilmeleri için genç balıkları 6-8'li bir grup olarak beslemek gerekir. Altispinoza sadece boyu nedeniyle değil, teritoryal olduğu için de yer gerektirir. Küçük bir grup için en az 300 litrelik bir akvaryum düşünülmelidir. Örneğin 4 çift Altispinoza için 150x50x50 cm ölçülerindeki bir akvaryum düşünülebilir. Her çiftin kendine bir bölge edinebilmesi için akvaryumu bitki, kök ve taşlarla optik bölgelere ayırmak gerekir. Adı cüce çiklit diye Altispinoza kesinlikle cüce akvaryumlara hapsedilmemelidir; bu ülkemizde ne yazık ki çok tekrarlanan bir hatadır.


Altispinoza tabana çok bağlı bir balıktır; yem almak için bile su yüzeyine pek uğramaz, onun işi yerdedir. Akvaryumda ince kum (1-2 mm taneli) tercih edilmelidir çünkü Altispinoza ağzına kum alıp tükürerek yiyecek aramayı sever. Ayrıca üreme zamanı yavrularını saklamak için çukurlar açabilmesi için de kumun yeterince ince olması gerekir. Bu kazma etkinlikleri bitkilere sözünü etmeye değecek bir zarar vermez.


Altispinoza'lar tek eşli, yani monogamiktir. Dişi ve erkek, yavrularını ortaklaşa korur ve büyütürler. Görev dağılımındaki cinsiyet ayrımı örneğin Apistogramma türlerinde olduğu kadar net değildir. Ancak genelde dişi balık, yavruların bakımı ve yakın çevrenin korunmasıyla daha çok meşgul olur. Erkek balık da buna karşılık geniş çevrenin lezzetli yavrulara göz diken düşmanlardan korunmasına ağırlık verir.


Yumurtalar genelde düz yüzeyli bir taşın üzerine bırakılır. Açılana kadar geçen üç gün süre içinde dişi ve erkek yumurtaları nöbetleşe korur, havalandırır ve temizlerler. Yumurtadan çıkan yavrular kumda kazılan çukurlara taşınır. Yumurtadan çıktıktan 3-4 gün sonra serbest yüzmeye başlayan yavrular artemia larvalarıyla beslenebilirler. Yavrularını çeşitli sinyaller vererek bir çoban köpeği gibi gütmeye çalışan anne-babanın bakımı haftalarca sürebilir. En azından bir kaç yavrunun hayatta kalması için akvaryumda ciddi bir yavru balık predatörü olmaması gerekir.



Latince Adı: Microgeophagus altispinosa

Habitatı ve Anavatanı: Brezilya, Bolivya
Beslenme Biçimi: Hem etçil, hem otçul.

Davranış Biçimi: Barışçıl

Kendi Türlerine Davranışı: Barışçıl

Yüzme Seviyesi: Dip

Cinsiyet Ayrımı: Dişiler; erkeklerden biraz daha küçük olurlar ve biraz daha renksiz olurlar. Dişi erkek ayrımı zordur. Erkeklerin arka yüzgeçleri daha büyük ve sivri uçludur. Dişilerinki daha yuvarlaktır.


Üreme: Yaprak veya düz bir kayanın üstüne yumurta dökerler. Yumurtalarını korurular. Yumurtalar 2-3 gün içinde canlanır. Üremeleri kolaydır ama yumurtaların çıkması için suyun yumuşak, iletkenliğinin düşük olması gerekir. Üreme uzun sürer (35-40 dakika). Yavruları ve yumurtaları yaşatmak zordur.


Sıcaklık: 26-28 °C

En Fazla Büyüdüğü Boy: 8 cm

En Az Akvaryum Hacmi: 60 litre

Su Sertliği: Yumuşak

pH: 5.5 - 6.5

Zorluk Seviyesi: 4


Genel Yorum: Bu balığı sağlıklı bir şekilde yaşatabilmek için en önemli nokta sağlıklı bir balık almaktır. Genelde alınan balıklar sağlıksız olduğundan sorun yaşanmaktadır. Alındığında ilk bir kaç gün artemia, su piresi gibi canlı yemlerle kondisyon kazandırılmalıdır. Diğer barışçıl Amazon türleriyle ve canlı doğuranlarla bakılabilir. Bitkili tanklarda bakılabilir. Saklanma yerleri de olmalıdır. İstediği su şartlarını sağlamak kolay değildir. Uygun su şartları ve düzenli akvayum bakımı şarttır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder